U popularnoj slovenskoj Postojnskoj jami koju godišnje posjeti preko milijun turista, ovih se dana sva pozornost usredotočila na jaja čovječje ribice (Proteus anguinus), svima poznatog i omiljenog endema dinarskog krša. Ženka ovog osjetljivog vodozemca kojeg se može naći i u raznim krškim predjelima Hrvatske izlegla je između 50 i 60 jaja, od kojih tri pokazuju znakove rasta.

Ne zna se koliko će se jedinki izleći i koliko vremena će za to biti potrebno, iako se procjenjuje da bi prvo izlijeganje moglo biti za otprilike četiri mjeseca. Upravo zbog slabih saznanja o razmnožavanju ove plahe životinje ovo bi proučavanje legla moglo biti iznimno korisno za daljnja reproduktivna istraživanja čovječje ribice.

Ova vijest pobudila je svjetsko zanimanje, pa je BBC na svojim stranicama objavio članak o Postojnskoj čovječjoj ribici, te kratki radijski prilog (BBC News portal i BBC World Service Radio). Izjave je danas dao i član Hyle dr.sc. Dušan Jelić, koji ima iskustva s proučavanjem čovječje ribice u Hrvatskoj.

Svi s uzbuđenjem iščekuju hoće li se zabilježiti izlijeganje čovječjih ribica i koliko će takozvanih „beba zmajeva” ugledati svjetlo (ili mrak?) dana u Postojni. Veselimo se novim zmajskim pridošlicama i čestitamo našim slovenskim kolegama na ovom pothvatu.

Proteus manja

Više o vijesti na sljedećem linku: BBC vijest

Link za radijski prilog (vijest počinje oko 14:00): BBC radio prilog