Park prirode Medvednica smješten je u neposrednoj blizini grada Zagreba i oduvijek je predstavljao jedno od glavnih izletišta Zagrepčana. No znate li da danji leptiri Parka prirode Medvednica nikada nisu bili sustavno istraživani i do sada nije postojao sveobuhvatni popis danjih leptira Parka prirode? Tek pojedinačne podatke o leptirima Medvednice možemo pronaći u starim znanstvenim radovima ili muzejskim zbirkama, u većoj mjeri starih između 50 i 100 godina.

Tijekom 2015. godine izvršili smo prvo sustavno istraživanje danjih leptira Medvednice koje je financirao Park prirode Medvednica. Prilikom istraživanja smo na 33 istraživane lokacije zabilježili 84 vrste danjih leptira. Zajedno s prijašnje poznatim podacima iz literature, broj danjih leptira zabilježenih na Medvednici iznosi 123 vrste, odnosno 62% leptira Hrvatske. Ovo je vrlo visoki broj, pogotovo ako uzmemo u obzir mali broj pogodnih staništa za danje leptire na Medvednici. Svakako najzanimljivija staništa predstavljaju suhi termofilni travnjaci na području Vejalnice, kao i fragmenti vlažnih travnjaka sa zagorske strane Medvednice. S druge strane, livade na vršnoj zoni više ne predstavljaju pogodna staništa za danje leptire, zbog preintenzivne košnje i nestanka medonosnih biljaka.

Uz mnoge česte vrste leptira uspjeli smo zabilježiti i nekoliko vrsta koje se nalaze na crvenom popisu dnevnih leptira Hrvatske. Deset zabilježenih vrsta smješteno je u kategoriju potencijalno ugroženih vrsta (NT), a za jednu se vrstu smatra da je nedovoljno poznata (DD).

Ovo je tek prvo u nizu istraživanja leptira Medvednice i daljnjim se istraživanjima broj vrsta može i povećati. Ovdje treba naglasiti da čak 39 vrsta, u prošlosti zabilježenih na Medvednici ili neposrednoj blizini, nismo uspijeli potvrditi ovim istraživanjem te je moguće da su neke od njih u potpunosti nestale s područja Parka prirode.

Ukoliko šetnjom Medvednicom uslikate kojeg leptira, slobodno nam pošaljite sliku, a mi ćemo vam u najkraćem mogućem roku javiti o kojoj se vrsti radi!