Novosti

Teren u PP Telašćica

Piše 21. siječnja 2015.3 rujna, 2020No Comments

Tijekom 2014. godine provodili smo projekat pod nazivom Monitoring zelene krastače i gatalinke te istraživanje faune vretenaca na području Parka prirode Telašćica. Park prirode smo posjetili u dva navrata – tijekom lipnja i listopada 2014., a još jedan teren ćemo odraditi u proljeće 2015. godine. Tijekom 2014. godine na području PP i bliže okolice smo zabilježili 17 vrsta vretenaca, što predstavlja 23.94% od ukupnog broja vrsta vretenaca u Hrvatskoj.

Kruševo polje listopad 1 Kopiraj

Lokva u Kruševom polju, PP Telašćica

Žmanska jezera lipanj Aeshna affinis muzjak Kopiraj

Aeschna affinis

Na cijelom Dugom otoku, a samim time i na području PP obitavaju samo dvije vrste vodozemca: zelena krastača (Pseudophyllidea viridis) i gatalinka (Hyla arborea). Tijekom terena smo obišli ukupno 7 lokvi na području PP i bliže okolice kako bi provjerili njihovu prisutnost. Također smo na svim posjećenim lokvama isprobavali metode koje se koriste za monitoring vodozemaca, a sve u svrhu izrade prijedloga za montoring zelene krastače i gatalinke na području PP.

Osim gatalinke i zelene krastače na području PP i bliže okolice smo zabilježili invazivnu vrstu žutouha kornjača (Trachemys scripta scripta) te tri vrste zmija: zmajur (Malpolon monspessulanus), crvenkrpica (Zamenis situla) i bjelouška (Natrix natrix).

Bufo viridis Kopiraj

Zelena krastača

lokva Dugo polje Hyla arborea lipanj Kopiraj

Gatalinka